forseil

Fallet som brukes til forseil om bord på Villanda er for tida som det eneste om bord helblått på farge. Forseilfallet er ledet bak til cockpit, og trekkes gjennom en av taulåsene/chuckene/chokes på «pianoet» som står på rufftaket til høyre for luka ned til salongen. Forseilfallet skal ikke trekkes for hardt, og helst skal det til topps for hånd. Vinsj kan være litt for brutalt, og hvis noe kiler seg er det fort gjort å overstrekke forliket på genuaen.

Typisk foregår en forseilheis ved at fordekksgasten (bowman) lader forliket inn i ledeklips og forstagsprofil, og kobler fallet.

Når en pitcrew går i gang med å hale hjelper fordekksgast til på styrbord side av masta. Han må hele tida holde øye med at forliket på genoa går lett og ledig inn i forstagsprofil.

VIllanda er kledt opp med stor 170 prosents Genua1 (G1) som hovedforseil. Prosentverdien skriver seg fra lengden på underliket, som strekker seg 1,7 ganger lengden fra innfesting av forstaget i baugen og til masta (J-mål, som på Villanda er 4,22 m).

G1 er på ca 46 kvadratmeter, og brukes i lett vind, ikke over 5-6 sekundmeter, da fanger det for mye vind og legger båten flat i stedet for å trekke framover. Vi har en lett G1 og en eldre, superlett G1. På mer vind er det også fare for seilet.

G2 er et favorittseil på litt hardere vind, fra ca 6-10 sekundmeter. Egentlig et mellomseil, som er litt flatere enn G1-seilene.

G3 (fokk) har vi i tre utgaver, et lett, og to litt tyngre. Dette er hardværseil eller kryssseil, og funker bra som konservative seil når det er lite mannskap (shorthand) og mellomhard til hard vind. Fokka har underlikslengde på ca 110 prosent av J-mål, og har halve spiler i toppen.

Spinnakeren er hovedmotor på lens, og et svært viktig seil for denne båten. Etter en spektakulær spinnakereksplosjon under Festspillregattaen for et par år siden har Villanda for tida bare én spinnaker i bruk. Det er i særklasse det mest spennende seilet å bruke, og kan trekke båten opp i fart på 15-20 knop. I høy hastighet planer Villanda, og liker best at flyttbar ballast trekker akterut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *