Kategorier
regatta

Maksfart 13 knop

Endomondo-sporing av seneste onsdagsregatta viser ei toppfart på 13,1 knop. Det blåste åtte sekundmeter, og med tre mann om bord lot vi spinnaker være spinnaker, og tok en litt lang vinkel ut i havet i stedet, for å holde skjæring i storseil og Gen1.  Vi kunne gått litt dypere, eller lagt inn et par ekstra jibber på unnalegget og kanskje kommet litt fortere fram.

En frisk tur i strålende vær. Plasseringa 11 min korr. tid etter vinneren Mardoll er ikke så mye å skrive hjem om, men vi fikk en del godt gods ut av turen. Slørefart og trimtrening. Men framfor alt høydetrening. Vinklene begynner å innfinne seg, som sporinga indikerer.

Mye artig konfrontasjon i den trange sørstarten, og vi hadde skutesida  både til Mardoll og Hals i torpedosiktet!

Litt mer mastelogg blir lagt inn, så får vi se hvor langt vi kan gå før dama  blir altfor logjerrig. Det betyr forhåpentligvis en tøtsj mer høydevinkel.

Vi legger også inn tre andre treningsmomenter.

Spinnaker, spinnaker og spinnaker.

Kategorier
regatta

Nyttig om taktikk

Detaljert foredrag om taktikk i seiling.

Kategorier
logg regatta Tjeldsundregattaen

Tjeldsundregattaen sett fra Villanda

Villanda for spinnaker under Tjeldsundregattaen. Foto: Mette Eide
Villanda for spinnaker under Tjeldsundregattaen. Foto: Mette Eide

Statistisk materiale fra Villandas tredje seilas viser hvor vi ligger i feltet, hvor det gikk fort, ikke så fort, høyt og ikke så høyt. Konklusjonen er at vi har for liten høyde og fart, og at bør kunne hente inn sekunder i hvert slag. Hadde vi nådd full fart etter hvert slag 20 sekunder tidligere enn nå, ville vi kunne hentet inn minst tre minutter på seiltid. Andre hovedoppgaver framover er å få bukt med noe av høydeproblemet. Skipper har allerede tiltak på gang. Mest har vi å hente på å bli sikrere med spinnakeren.

Her er en dump av Josteins sporing på endomondo:

Skjermbilde 2014-08-26 kl. 15.52.52

 

…og her er en liten tabell som oppsummerer bestillingen fra skippern:

Skjermbilde 2014-08-26 kl. 16.05.47

 

Kategorier
puggstoff Rainbow 42 regatta

Sjekkliste seiltrim

Rigg og seil på Villanda kan stilles inn på en bråte måter, og det tar tid å finne fram til optimal trim for enhver vind. Jeg har trålt lærebøker og en mengde trimtips, og kommet fram til et slags system skreddersydd for Villandas oppsett. Tabellene fordeler seg på vind i tre styrkeområder, og hver vindstyrke er fordelt på flatt hav og tungsjø. Kommenter gjerne!

Ut fra forholdene plukker du ut hvilken kolonne som gjelder – og kjører sjekklista ovenfra og ned. Forseil øverst, så storseil, og lista er ment som et utgangspunkt for fintuning. Varianter vil forekomme fra båt til båt. (Under tabellen finner du en nedlastbar pdf-versjon) 

 

sjekkliste seiltrim

Last ned som PDF: sjekkliste seiltrim

Kategorier
puggstoff Rainbow 42 regatta

Target speeds for Villanda

Her er de teoretiske mål-hastighetene til Villanda, det vil si hvor fort hun må seile ut fra vindstyrke og kryssvinkel for å tilbakelegge distanse mot mål mest mulig effektivt (VMG – Velocity Made Good).

TS_NOR7467

 

TWS = True Wind Speed | Sann vind (kn)
AWA UP = Average Wind Angle Upwind | Snitt vindvinkel kryss
BS UP =  Best Speed Upwind | Beste hastighet kryss
TWA  DN = True Wind Angle Downwind | Sann vindvinkel lens
BS DN = Best Speed Downwind | Beste hastighet lens

Kommentar: Over fem og en halv knop kryssfart med seks knops vind er en heftig bestilling, og man kan stille spørsmål ved teorien. Andre R42-eiere klager over det samme: Båtens akilleshæl er slakk vind. R42 har stor våt flate i forhold til vekt, og det drar opp ratinga – og ned farta i lite vind. Botemidlet er RPR langt fram på båten, for å løfte rumpa mest mulig ut av vannet. Det er der våt flate er størst…

Når vinden øker til 14-16 knop jevner det seg mer ut, og vi kjenner igjen båtfartene.  Sju-åtte knop i like mange sekundmeter skal kunne gå.

 

(RPR = Rumper Paa Rekken)

 

 

(Kilde: orc.org)

Kategorier
logg regatta Tjeldsundregattaen

Vanskelige veivalg

Tjeldsundregattaen ble ikke den beste for Villanda, men innsatsen var ikke noe å si på. 17 båter på linja, og første dagen opprant med fin vind. Villanda traff fin planke i starten, og suste av gårde nordover med Snipholmen først i feltet.

Så stoppa det totalt. Vi ble liggende å reke i ei bakevje nord om Snipholmen, og resten av feltet kasta anker siden de ble tatt av strømmen og ført forbi rundingsmerket. Ved maksimaltid klokka 14 var det for lengst klart at ingen kom i mål. Selasen ble kansellert.

Andre seilas lørdag gikk bedre, da alle båter var kommet i mål etter en times rask seiling, skilte ikke mer enn ttjue minutter mellom første og siste båt, Villanda gjorde også på denne seilasen noen småfeil vi betalte dyrt for. Noe upresis start, noe høyt kursvalg nordover og ingen spinnaker.

Kategorier
logg regatta

Den fineste onsdagen så langt

Fra Onsdagsregatta 17aug 2011

Villanda maksa på 11,2 knop sist onsdag, viser sporinga på Endomondo og Motion-X. Det er ikke båtrekord, men vi oppnådde farta med ett rev og uten spinnaker, utafor Tjyvholmen et sted sist onsdag.

Kategorier
logg regatta

Herlig onsdag..

[nggallery id=2]

Litt short på mannskap, men vi seilte superfort og kom først i mål. Mangla ca to minutter på å gå til topps på lista, og jeg vet hvor de minuttene ligger.

Topp innsats fra alle om bord, og steike artig å ha mor i styringa. Bane Svartskjær, Mågasundet, Harstadbotn, Tjyvholmen og i  mål. Seks båter på vannet.

Kategorier
regatta

Hvor høyt er det best å seile?

Vi visste at Villanda har en svakhet på høy kryss, og polardiagram for en Rainbow 42 med Villandas nøyaktige mål viser at en kryssvinkel på rundt 45 grader ved 5 sekundmeter vind gir størst fart.

Hun skal være i stand til å omsette fem sekundmeter vind (9 knop) til ca 7,5 knop.

Hun klarer godt å gå høyere, men da mister hun veldig mye fart, noe polarene også viser.

Kategorier
regatta

Nydelig regatta

Vidar Dinesen tok bilder av mannskapet på Villanda under en artig onsdagsregatta 15 sept.

Hva kan være bedre enn 8-12 msek vind og ni mannskaper å plassere rundt omkring på alle Villandas funksjoner?  Mulig det finnes noe som er bedre, men ikke bruk tid på det. Onsdagsseilasen ble en av de beste – evver! Ikke det helt store resultatet, vi hadde tung kompetanse på fordekket – kanskje itt for tung, og uten at skippern merka det (det gikk jo så fort!) var vi ved søndre rundingsmerke. Og for lavt. Det ble beordra fimp av spinnakern – den hadde stått som en grosserer og levert jevne ni-ti knop siden rundseilern i Mågasundet!

For seint som sagt. De tre der framme fikk filla ned litt brennfort, men vi måtte krysse oss opp noen meter, og ett minutt tid glapp ut av hendene. På uttur fra rødstaken i Harstadbotn rak vi oss like godt opp i et privat lite Doldrums-håll, og seilte et par meter bakover. Man kan jo ete aluminium av mindre.

Men det storslagne med kvelden var selvsagt kryssen, med seks RPR på rad og rekke, en på skjøtevinsjen og – høre du – EGEN MANN på storseilet. Kan man ha det bedre?

Marton, Ole, Fredrik, Håkon, Svein Arild, Ola, Sirin og Gunnar hadde fjordens breieste glis de par timene det hele sto på.