Kategorier
logg Rainbow 42

Du skal nærme deg den sakte om bord i Villanda

Opptaksdagen var sjelden fin, stemninga lett og brisen laber da Ola Bremnes nærma seg den sakte – nåja – ifra sjøen, mens han sang den berømte sangen til byen. Ikke fra hurtigruta som den gang låta ble til, men ved roret på Villanda.

Bildene, lyssatt av den duggfriskeste junisol man kan forestille seg, ble deretter.

I går hadde portrettprogrammet Bård Gudmund Tennvik Hansen har laga av trubaduren premiere, og ikke bare ble det et godt og tett møte med en høyt respektert rimsmed, kysttrave, kultursliter tonelegger. Portrettet fant veien både til kirka, fjellets topp, og  ut på fjorden.

Programmet gikk direkte på NRK1 i kveld, og kan sees på player nårsomhelst. Søk etter «En fyr fra Bremnes». Villanda smyger seg over skjermen i siste halvdel av det 40 minutter lange programmet.

Skprn melder seg herved bra fornøyd.

ht.no hadde sak om opptaket da NRK stilte med flerfoldige kamera på dekk i juni.

Kategorier
Rainbow 42

Historien om nye Uijuijui

Villandas tyske søster Uijuijui (navnet stammer fra lyden som ofte høres rett før noe smeller) vant sin klasse i Pantaenius Rund Skagen i år. Ikke verst for en kvart århundre gammel klassiker – hun tok innersving på alt av moderne, glinsende flatjern. Videoen viser reisen fram til førsteplassen. Imponerende. Gratulerer!

Kategorier
puggstoff Rainbow 42 regatta

Sjekkliste seiltrim

Rigg og seil på Villanda kan stilles inn på en bråte måter, og det tar tid å finne fram til optimal trim for enhver vind. Jeg har trålt lærebøker og en mengde trimtips, og kommet fram til et slags system skreddersydd for Villandas oppsett. Tabellene fordeler seg på vind i tre styrkeområder, og hver vindstyrke er fordelt på flatt hav og tungsjø. Kommenter gjerne!

Ut fra forholdene plukker du ut hvilken kolonne som gjelder – og kjører sjekklista ovenfra og ned. Forseil øverst, så storseil, og lista er ment som et utgangspunkt for fintuning. Varianter vil forekomme fra båt til båt. (Under tabellen finner du en nedlastbar pdf-versjon) 

 

sjekkliste seiltrim

Last ned som PDF: sjekkliste seiltrim

Kategorier
puggstoff Rainbow 42 regatta

Target speeds for Villanda

Her er de teoretiske mål-hastighetene til Villanda, det vil si hvor fort hun må seile ut fra vindstyrke og kryssvinkel for å tilbakelegge distanse mot mål mest mulig effektivt (VMG – Velocity Made Good).

TS_NOR7467

 

TWS = True Wind Speed | Sann vind (kn)
AWA UP = Average Wind Angle Upwind | Snitt vindvinkel kryss
BS UP =  Best Speed Upwind | Beste hastighet kryss
TWA  DN = True Wind Angle Downwind | Sann vindvinkel lens
BS DN = Best Speed Downwind | Beste hastighet lens

Kommentar: Over fem og en halv knop kryssfart med seks knops vind er en heftig bestilling, og man kan stille spørsmål ved teorien. Andre R42-eiere klager over det samme: Båtens akilleshæl er slakk vind. R42 har stor våt flate i forhold til vekt, og det drar opp ratinga – og ned farta i lite vind. Botemidlet er RPR langt fram på båten, for å løfte rumpa mest mulig ut av vannet. Det er der våt flate er størst…

Når vinden øker til 14-16 knop jevner det seg mer ut, og vi kjenner igjen båtfartene.  Sju-åtte knop i like mange sekundmeter skal kunne gå.

 

(RPR = Rumper Paa Rekken)

 

 

(Kilde: orc.org)

Kategorier
Rainbow 42

Video av Flying A Falsled

Vi fant nylig en YouTube-video med Rainbow 42 «Flying A Falsled» i aksjon. Flying A er en søsterbåt til Villanda, bygd omtrent samtidig.
Noen som vet mer om henne?

Kategorier
båtstell logg Rainbow 42

Villanda i to plan

Tegningen er laget ut fra en eldre, nokså dårlig plantegning, oppmålinger og fotografier. Den viser Villanda som hun er i øyeblikket (minus kapellet over rorhusnedgangen, som er under planegging).

Kategorier
Rainbow 42 regatta

Rask Rainbow 42

Villandas søsterskip Uijuijul dro farta opp i 20,5 knop og ble vinner i et kort utaskjærs race som foregikk under hårete forhold i tyske Flensburg tidligere i uka. Noe lavere plasseringer i de andre seilasene førte at den 20 år gamle båten landet en total 8. plass i den 21 båter store A-divisjonen i ORC-VM.

Det er krutt i gamle damer.

Les mer: ORCi Worlds 2nd Day.

Kategorier
Rainbow 42

Rasmus seiler Villanda

Rasmus

Kategorier
båtstell Rainbow 42

Villanda på land

 

Villanda ble satt på land til vårpuss i dag, og står oppe denne uka. Taiminga kunne neppe vært bedre, det ligger an til ei regnfri uke.

Smuding, puss, vask og polering utvendig, og noen fixes innvendig står på programmet:

– Vask, rubb og polering begge skutesider

– Vask og helst skraping av aktre underdel

– Stoffing hele underdelen

– Skraping, puss, grunning og stoffing av kjøl

– Flikk skrubbsår topcoat

Følgende skal også gjøres, gjerne på land, men kan også gjøres mens båten ligger på vannet.

– Fix skott sb i kabin

– Montering Mikuni (el, drivstoff, etc)

– Oljing dørker kabin

– Vask bunn kabiner

– Vask, stell og rydd motorrom

– Montering av dimmer kabin

– Ettersyn gassystem

Kategorier
Rainbow 42

Oktoberdag midtfjords

 

En halv minusgrad, fire sekundmeter sørøst, en nydelig høstdag på Vågsfjorden og sju knop inn mot Kulturhuset. I det fjerne: Anna Rogde ute på søndagstrening. Kan det bli vakrere?