Kategorier
båtstell fix og trix rep

Kjøljobb på Amazing Race

Takket være en jobb Eivind Øvrelid har gjort på kjølen på sin Rainbow (Amazing Race), vet vi mer om konstruksjon og materialer.

Kategorier
båtstell fix og trix logg

Nye skjøteblokker

Lewmar 3-skåret blokk med finhal på ene lengden ble valget for nytt skjøtesystem på Villanda. Den gamle doble 4/8 Frederiksen-blokka hadde tatt 20 års slitasje, men nå var den blitt tannløs og sliten. Den siste tida mottok cleaten kraftige spark for å utløse på skjøtene, noe som førte til sprekkdannelse i godset. Vel er Villanda en muskelbåt, men jeg tror vi skal redusere sparkinga om bord mest mulig i tida som kommer…

Skjøtet ble byttet til et 10 mm glatt Robline-tau. Første prøvene er lovende, men med maks press i storen kjennes tyngden fra kreftene i riggen skikkelig.

Andre fordeler jeg merket meg under soloseilasen (!) i onsdagsregattaen 3. august er mindre tau i brønnen og langt smudere håndtering i lett vind.

Dermed er en sakte men sikker oppgraderingsprosess i Villandas løpende rigg i gang. Neste punkt blir flytting av endepunkter for traverskjøtene.

Kategorier
fix og trix logg

Revne i storseil fiksa med superlim

Fikse ei nokså komplisert flenge i et storseil? Med lim? Tja, det må da gå kunne gå an.

Et av storseilene til Villanda fikk ei stygg flenge i siste runde av årets onsdagsregatta.  Ei 12-14 sekundmeters vesta bidevindskule piska akterliket så det åpna seg ei flenge, og før vi fikk den ned var revna dobla i lengde og høyde rundt forsterkninga til nedre revekause.

(NB! Klikk én gang på bildene for å forstørre)

Lensetaklene kan ha hjulpet til, ei hardvinsjing av revet noe tidligere i seilasen likeså.